CEL PRZEDMIOTU

Celem przedmiotu jest przekazanie wiadomości z zakresu: podstawowych pojęć z dziedziny statystyki, podziału metod i rodzaju kontroli statystycznej, stosowania metod do sterowania jakością w procesach, i doskonalenia jakości przy pomocy metod statystycznych i innych metod w zarządzaniu jakością, wyznaczania zdolności jakościowej maszyny i jej wpływu na jakość procesów wytwarzania

ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDMIOTU

Wykład: W ramach wykładu omawiane są następujące zagadnienia: Wprowadzenie. Historia zapewniania jakości wyrobów, usług i procesów. Zapewnienie jakości a sterowanie jakością (SJ). Pojęcia i narzędzia statystyki matematycznej stosowane w SJ. Wskaźniki statystyczne w SJ: miary skupienia: średnia arytmetyczna, mediana, moda; miary rozproszenia: rozstęp, odchylenie standar-dowe, zmienność, kwantyle. Rozkłady statystyczne dla zmiennych ciągłych i dyskretnych stosowane SJ. Testy statystyczne, w tym testy rozkładu. Przegląd narzędzia sterowania jakością: schemat działań, zbiory danych, karty zdarzeń, arkusze kontrolne, histogramy, diagramy przyczynowo-skutkowe Ishikawy, diagram Pareto-Lorenza, diagramy korelacji, diagramy rozproszenia, karty kontrolne, diagramy relacji, diagramy pokrewieństwa, diagram systematyki, diagramy macierzowe. Technika kart kontroli jakości. Idea kart kontrolnych, granice interwencji i granice ostrzegania. Karty kontrolne dla cech dyskretnych (przegląd). Karty kontrolne dla cech ciągłych (przegląd). Zasady prowadzenia i interpretacji KK. Karty kontrolne z pamięcią: CUSUM, EWMA, MOSUM.

WARUNKI ZALICZENIA

torium: Zaliczenie na ocenę. Ocena wyznaczana na podstawie kolokwium zaliczeniowego weryfikującego znajomość podstawowych zagadnień i umięjętność rozwiązywania zadań.

Wszystkie zamieszczone dokumenty zostały zapisane w formacie PDF. Do ich odczytania należy pobrać i zainstalować program Acrobat Reader.

 

MATERIAŁY DO ZAJĘĆ

Egzaminy

Wykład

Statistica

Dodatki

Laboratorium

Literatura

Linki

Centrum komputerowe UZ
STATISTICA na stronie uz (w sprawie "klucza seryjnego" proszę o kontakt mailowy)